Himmelskt skådespel!

Vet någon vad skillnaden mellan en komet, en meteor och en meteorit är? Jag vet det inte men eftersom jag såg någon av dem igår kväll så blev jag tvungen att ta reda på det.

Jag var ute och gick med Ronja när jag ser ett stort brinnande klot på himlen. Det såg ut som en gigantisk stjärna som rörde sig sakta, sakta över himlen.. Kan ju vara ett flygplan också tänkte jag, fast .. dom brukar ju blinka..? Jag vet inte om det där ”klotet” hade något med följande händelse att göra, men jag gissar det för enkelhetens skull. 😉

Meteor-Shower-Tonight

Efter någon minut ser jag ett annat brinnande klot med lång svans på himlen, som är på väg ner mot jorden! Det var bländande vitt framme vid nosen, sedan övergick färgerna från gult till mörkt gult, för att bli rött längst bak i svansen! Ser man ett stjärnfall så ska man ju önska sig någonting, men jag vet inte vad man ska göra när man ser en meteorit – vilket det var – men av gammal vana slängde jag iväg en önskan den här gången också. Och nu fick jag god tid på mig att fundera på vad jag skulle önska, för meteoriten föll helt synlig över himlen i ca 10-15 sekunder. Fantastiskt, vilket skådespel!

meteor

(Skillnaden mellan en meteor och en meteorit är att meteoren brinner upp innan den når jordens atmosfär och kan alltså inte slå ner här. Båda börjar alltså som meteorer men det är endast de som tar sig genom jordens atmosfär man kallar meteoriter. En komet består till stora delar av is och rör sig i en elliptisk bana runt solen. Det är när den kommer för nära solen som den avger gaser och ånga, som vi sedan kan iaktta här nere på jorden. Tänk, man blir aldrig för gammal för att lära sig nya saker!)

(Bilderna är inte mina egna, mobilen vägrar tjänstgöra i mörker så jag lånade några bilder av Nasa istället.)

Ha en fin dag! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s