Kyla och hudvård

Nu har det varit rejält kallt här hos mig några dagar, termometern har legat kring -25 och man hör hur det knäpper i de gamla timmerväggarna. Tittar jag ut så är det så otroligt vackert och som hundägare är jag ju van vid både kyla och värme, så inte bangar jag den här gången heller! Och titta bara så vackert det är!

Men man kan ju inte vara ute i kylan hela dagen, även om man skulle vilja, så för att fylla dagarna med något annat än naturupplevelser har jag ägnat mycket tid åt mitt stora intresse; att mixtra med hudvård, komma på nya recept, letat nya recept på nätet, beställt nya ingredienser och läst på ett o annat som behövde fräschas upp.

Jag vet att många är intresserade av att kunna göra sina egna hudvårdsprodukter, då vet man precis vad de innehåller och kan undvika sånt som inte är så nyttigt för huden, vaselin, paraffin och parabener till exempel. Jag använder endast vegetabiliska oljor och fetter, de har den fördelen att huden kan ta upp dem, till skillnad från vaselin och paraffin som lägger sig som ett lock över porerna och hindrar huden från att andas. De är å andra sidan billigare så inte konstigt att kosmetikaindustrin föredrar dem! Sedan håller de längre, inte ens bakterier trivs i dessa råoljeprodukter. De vegetabiliska oljorna är alltså både dyrare och har sämre hållbarhet, men hellre en dyrare olja som jag vet är nyttig för huden! Det finns också naturliga konserveringsmedel som man kan tillsätta för att fördröja bakterietillväxten. Alla hudvårdsprodukter innehåller vatten, utom salvor och cerat, och det är vattnet som drar till sig bakterier. I salvor och cerat tillsätter man istället E-vitamin, eller rosmarinextrakt för att förhindra härskning – fetter och oljor härsknar ju med tiden.

20160109_213044

Olika hudvårdsprodukter gjorda på bivax och oljor. Cold Cream (den gröna) Ringblomsalva, den gula, Body butter, den vita och ett antal cerat.

Här kommer ett enkelt nybörjarrecept till er som tycker att det skulle vara roligt att kunna göra sitt eget cerat! Jag använder bivax och en olja, oftast mandelolja men det går lika bra med någon annan olja du har där hemma, olivolja till exempel eller rapsolja, solrosolja, hampfröolja o s v.. Sedan kan man tillsätta lite kokosfett också, helst ekologisk förstås men har man inte tillgång till det så använd den som finns i affären. Sist tillsätter jag E-vitamin. Jag gör ju större satser, men gör du enbart ett eller ett par till dig själv så kan du utesluta det.

Smält alltså 2 delar olja tillsammans med en del bivax, i vattenbad. (Använder du kokosfett så minska ner lika stor del av oljan.) Lämpligt är att ta 20 ml olja till 10 ml vax, då kan du fylla två st hylsor med det. Har du inga hylsor tillgängliga så häll ner i en liten burk istället.

Lycka till och hör gärna av dig om du behöver hjälp! 🙂

2 svar till “Kyla och hudvård

    • Tack Emma! Vad snällt av dig! Mobilkameran funkar bra men tänk om jag hade en bättre kamera! Ha en fin dag! 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s