När rovdjuren kommer helt nära

Nej jag blir inte rädd eller håller mig inne på grund av att vissa djur rör sig i min omgivning. De utgör en del av min tillvaro, precis som rävar, harar och rådjur, eller varför inte säga jägare? Jag är mer på min vakt under älgjakten än jag någonsin är under andra tider på året, när både rovdjur eller ormar finns i naturen.

Björnar finns det gott om numera, lodjur också men vargen är mer sällsynt.

varg

Var det en varg jag såg?

Jag vet inte om det var en varg jag såg för några år sen. Det var sen höst och hade börjat skymma. En av hundarna låg alltid ute på gården och höll utkik, då jag ser att han spetsar öronen och spänner blicken ner mot åkern. Jag går och öppnar dörren för att se vad det är som är så intressant. Då ser jag en stor ”schäfer” som kommer lommande med mjuka steg. Den är inte riktigt ”schäferfärgad” utan mer åt det gråa och den håller svansen neråt när den springer. Plötsligt stannar den o tittar upp mot gården. Jag går ut på gården för att ”markera” att det här är mitt revir, så kom inte hit! (Är ju rädd om hunden förstås.) Då tvärvänder den och springer ner mot landsvägen och fortsätter sedan mot skogen på andra sidan ån. Vad var det där?! tänkte jag. Kan det ha varit en varg…? 😮 Vilsna hundar brukar söka sig till människor men den här gjorde alltså tvärt om, ja den verkade rent skräckslagen och tog genast till sjappen när den upptäckte mig..

Bild1351Ibland åker jag upp till Gålsjö Bruk och den ”riktiga” skogen. En vacker vårvinterdag när jag är på väg tillbaka till bilen, så träffar jag en man som står och röker på trappan utanför restaurangen. ”Jaha, säger jag, här står du och njuter i solen?” Jaa, svarar mannen, och jag trodde inte mina ögon alldeles nyss när det kom en björn förbi här. Den bara lufsade förbi helt oberörd.” Den kom därifrån, sa mannen och pekade upp mot skogen.

Men herre gud, sa jag, där har jag ju varit alldeles nyss! och hundarna som sprang lösa! 😮 Det är nog ingen fara, sa mannen, björnen vet exakt var ni är nånstans och håller koll på er. (Skönt! 😉 )

Bild0017

Och björnar finns det lite varstans

Lodjuren finns också runt gården, speciellt de vintrar man matar rådjuren. En morgon när det hade fallit lite pudersnö och jag var på väg ner till stallet, så ser jag att ett lodjur har varit inne på gården till o med! Deras runda, stora tassar går inte att ta miste på. Visst blir man lite skakis, inte för egen del men för djurens – både mina egna och rådjurens. Katten är den som ränner värst och stannar ofta ute på nätterna, och nog händer det att hundarna drar iväg upp mot skogen också, när det har fått vittring på nånting.

Jag glömmer aldrig den morgonen när jag hittade fyra döda rådjur runt gården, två strax nedanför och två andra nere i hästhagen. Man får bara hoppas att djuren var gamla eller sjuka, för endast några dagar senare kom våren och värmen och deras energibehov var inte längre så stort att de behövde ta risken att besöka matplatsen så ofta.

bra_vannerMen jag hatar inte rovdjuren för det, de måste också leva och hade de själva fått bestämma så hade de säkert valt någon annan föda för att överleva, växter till exempel, som finns serverat överallt. Sedan bör man inte kasta sten i glashus, det allra största rovdjuret av alla är trots allt människan. Hon dödar inte bara för att överleva, utan dessutom för sitt höga nöjes skull. Hade rovdjuren fått ha sin föda ifred ute i skogarna så skulle de aldrig söka sig fram till gårdarna heller! Risken att själv bli dödad är alltför stor.

Något att fundera över för alla rovdjurshatare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s