Ensam kvinna söker…

 

Rätten att få leva ett självständigt liv.

warriorDet är snart tjugo år sen nu, som jag bröt upp från ett inrutat och själsdödande liv där alla dagar liknade varandra. Jag levde ensam trots att jag var ”sambo” så vad hade jag att förlora? Jag flyttade ut på landet, till ett gammalt hus som egentligen inte gav mer än att det var vackert att titta på, just då i alla fall ;). Men vad gör det, känslan av att kunna påverka min egen tillvaro blev det som var avgörande när jag bestämde mig för att flytta dit.

Jag vägde för och emot då det gällde jobbet, jag hade arbetat in en verksamhet som lönade sig, inte minst tack vare en storkund som Vattenfall, men när de lade ner verksamheten och jag förlorade den inkomstkällan så tyckte jag att det var dags att testa någonting nytt. 🙂 Byn har trots allt 500 innevånare och med mindre samhällen i närområdet så borde det gå att få det att gå runt ..

new things

Men vilken besvikelse! Jag vet inte om det sticker i ögonen på folk att en kvinna – ensamstående dessutom – försöker att klara sig själv? Gör det verkligen det? Att jag var kvinna betydde också att det fanns ”oskrivna lagar” jag måste följa. Det fick jag klart för mig när jag pratade med en ”ålderman” i byn som tyckte att jag uppträdde ”utmanande”!? 😮 Fruntimmer ger sig inte ut ensam i skogen, inte här sa han, så gör man inte! Men sa jag, det är ju därför jag har flyttat hit, för att jag älskar att vara ute i skogen..? Nää inte här, sa han och skakade på huvudet. Vad jag tänkte just då lämpar sig inte att skriva ner här så jag avstår … 😉 Och naturligtvis så struntade jag i det också. Jag fortsatte att åka ut i skogen – ensam.

För att få en extrainkomst, som jag så väl behövde, så valde jag att gå en utbildning i webdesign. Det var en ettårig kurs som jag läste på distans och oftast hade jag en deadline när uppgifterna skulle vara inlämnade. Denna deadline var satt till midnatt och det innebar att jag ofta satt kvällar och nätter och arbetade, sedan jag kommit hem från jobbet. Men tänk att man även kan få det till något ”olämpligt” i folks ögon! ”Vi har nog sett vad du sysslar med på nätterna! Det begrip’ man väl va det är för nå’! Kontakter hit och dit.. ja, vi har nog sett att du sitt v’än där datorn på nättren..” Va …? 😮

Strunt samma, jag fullföljde kursen, fick bra betyg och kunde ägna mig åt någonting jag älskade att göra!

path_mountain

Att ständigt bli ifrågasatt för att man är kvinna verkar vara mer regel än undantag ute på landsbygden. Följer man inte ”normen” så är man allmänt villebråd, så är det för jag har även exempel på när kvinnor har ”fryst ut” mig. Man blir bara så paff! 😮 Har man inget annat att lägga ner energi på, än att syna en annorlunda kvinna i sömmarna? Att jag avviker som ”enbo”, och med arbeten som är annorlunda, betyder inte att jag behöver mindre uppmuntran, omtanke eller pengar för det. Förstår man inte det? Eller vill förstå?

Vi bor i ett land där vi har förmånen att forma det liv vi drömmer om, så varför öda energi på att misstänkliggöra dem som tar chansen att förverkliga det .?

2 svar till “Ensam kvinna söker…

  1. Jag slutade jobba och lever ensam med två döttrar på heltid. Annorlunda bara det.
    Jag tror på LoA , Gud och EFT. Jag har klarat mig och barnen i över 4 år utan nån direkt inkomst och med det står det klart att jag tänker fortsätta precis som nu. Utan jobb, med tillit till Universum och med förnöjsamhet i det enkla.

    Gilla

  2. Jag gläds med dig Jeanette och att du har hittat din plats i tillvaron! Låter underbart! Och barnen är en gåva, inte bara för egen del, de ger dig ett naturligt socialt nätverk som du även kan använda dig av i ditt arbete. Toppen! EFT har jag också lärt mig! 😉 Men jag gick ett steg längre sedan och lärde mig hypnos och akupunkturen hade jag sedan tidigare. Man blir aldrig fullärd! 🙂 Lycka till!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s