Lärandet, erfarenheten och terapierna

 

Det är många år sen nu som jag gick på Axelsons Gymnastiska Institut som det hette då, idag räcker det med Axelsons och alla vet vad man menar. Då var det annat. Jag minns att mitt emot den här privata skolan, allt privat var av ondo på den tiden, så hade Stockholms universitet en filial. Blickarna från studenterna kunde döda om det hade varit möjligt och allt som associerade till massage var underförstådd sex, förstås. ”Massageinstituten” blomstrade på bekostnad av oss som var seriöst intresserade av friskvård, hur nu det går ihop. Men det har naturligtvis med den allmänna inställningen att göra, som så mycket annat som är snett..

fengshui2

Jag fick i alla fall en otroligt bra grundutbildning, en språngbräda till andra utbildningar som lockade senare i livet. Som fysioterapeut, som min examen hette, skördar man inga framgångar för ingen visste/vet ju vad det är för någonting! Sa jag däremot sjukgymnast så ringde det en klocka, ändå så är fysioterapeutens arbete så mycket roligare: vi behandlar åkommor, oftast smärtrelaterade, medan sjukgymnasterna åtminstone på den tiden, gav rörelse-och andningsträning. En väldig skillnad alltså.

Jag kände mig inte riktigt ”fullärd” efter min utbildning så jag praktiserade hos både chiropraktor och massör i några år. Kompletterade sedan med ett nyinköpt ultraljud och så var jag i gång! 🙂

Lärandet fortsatte sedan med en anställning på Österåsen där jag jobbade ihop med sjukgymnasten – och behandlade astmapatienter bakom ryggen på henne, men säg ingenting! Jag passade på de dagar hon var ledig då hon bara jobbade halvtid. 😉 (En väl bevarad hemlighet mellan mig och alla astmatiker som vistades på Österåsen de åren.)

Några år senare kompletterade jag mina anatomikunskaper med kurser vid Uppsala och Umeå universitet, för att sedan köpa det senaste inom fysioterapin: en medicinsk laser. Maken till effektiv behandling får man leta efter! Året efter gick jag en kurs i akupunktur. Det är ju så; man blir aldrig fullärd och man tror att ”bara jag lär mig det, så…” Samtidigt så är det någonting som driver en att ta reda på mer, och mer, och mer… Ju mer man vet, desto mer inser man också hur lite man vet. 😉 Men jag nöjde mig med de här kurserna några år och det gick riktigt bra för mig ekonomiskt också.

Sedan slår bakslaget ner som en sten på mig; min största kund Vattenfall lägger ner sin filial i grannsamhället och jag tappar merparten av min inkomst. Och jag tappar fotfästet lite grann också men går ändå vidare i en värld av nya möjligheter. Jag började en datakurs, spädde på med ytterligare en och sist då en utbildning i webdesign. Sedan fick jag jobb på ett call center! 😮 Jobbade på uppdrag av Sveriges Rese-och Turistråd och gav utlänningar information om vårt fina land! En fantastiskt rolig tid, men uppdraget flyttades efter tre år – upp till Krokom av alla ställen..

Bara att börja om ifrån början då.. fast inte riktigt. Först fräschar vi upp oss med en kurs tycker jag! Det blev en medial utbildning, efter att en mycket god vän gick bort hastigt. Och det ena gav det andra: ”häxkurs”, EFT, Hypnosutbildning och vid den tiden upptäckte jag till min förfäran hur rynkorna börjat få fäste också, så jag gick även en kurs i kosmetisk akupunktur… det var nog 2011 det.. ( I EFT knackar man på vissa avslappnande akupunkturpunkter, samtidigt som man med rösten styr tankarna mot det som besvärar klienten, om det är smärta eller andra problem man dras med. På det sättet avdramatiserar man obehaget.) Hudvård blev alltså någonting helt nytt och spännande för mig och genom mina vandringar i skog och natur föll det sig naturligt att samtidigt lära mig mer om örter. Fast den ”kursen” stod jag för själv och gör än idag. 🙂

godess

Man ser tillbaka på ett brokigt yrkesliv som inte alltid har lönat sig, men tänk ändå så mycket jag har fått lära mig genom åren! Jag är så tacksam över att jag alltid har lyssnat till min inre röst i de här sammanhangen! Och det slutar inte med det … just nu lär jag mig ännu en akupunkturform: öronakupunktur .. som skiljer sig helt ifrån de andra två. Vad månde bliva härnäst..? Ja dörren står på glänt till nya erövringar och till sommaren kommer jag att få mer tid till just det jag uppskattar allra mest, kunskapen om livet och hur vi kan utnyttja de resurser vi omger oss med dagligen, bara vi ”vågar” ta steget och betrakta dem med öppna sinnen. 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s