The wind between the horse’s ears

 

Så kom dagen när någon behöver hjälp med någonting annat än städning och mat, en alldeles speciell dag har den blivit den dagen då jag är den första som kommer till stallet på morgonen!

Hästarna hälsar glatt med sina gnäggande hälsningsfraser och bockar hjärtligt med huvudena när jag tittar in. (Varför vet jag, det vankas ju mat men jag kan ju alltid låtsas att dom är glada att se mig, eller hur? 😉 ) Dixi frustar och tycker att serveringen går för långsamt, medan Kirre står och retas med henne och nafsar efter henne när hon sticker ut snytan utanför gallret.

Men så är maten äääntligen klar! Den består av kornkross, müsli och uppblött luzernpellets, ja sen lite morötter också förstås och det är NOGA med vem jag serverar först. Dixi räknar sig som flockledare, hon är ju både ”tant” och väldigt erfaren, och även om ”farbror’n” Kirre är äldre så får han minsann vänta på sin tur så länge Dixi regerar!

Dixi är en behaglig fembarnsmamma, nordsvenska och på sitt 26:e år. Hon är helt pålitlig och skulle aldrig hitta på någonting för att jäklas med en! Enda gången hon blir lite sur ska vara när någon spänner sadelgjorden på henne, eller vill sätta på henne täcke – det gillar hon inte, men accepterar det som den väluppfostrade ”dam” hon är förstås.

Kirre är ”buspojken” som aldrig blir gammal trots sina 31 år! Hur många gånger han har kastat av mig vet jag inte och han gör det inte för att vara dum, han bara älskar livet lite för mycket ibland och tar glädjeskutt vid fel tillfällen. 🙂 Vi köpte honom när han var nio så vi känner varandra väl vid det här laget, tjurig som en ponny och lekfull som ett föl men otroligt snäll och tillgiven! (Har nog lite hingst kvar i sig fortfarande..)

Tidigare hade vi en islänning, en gosig krambjörn trots att han hette ”Krummi”, som skall betyda korp på isländska. Han var en isländsk import men då vi köpte honom hade han gått som turridningshäst i elva år. Man märkte det på honom för han skyggade för människor, men då man tänker på vad dessa turridningshästar får stå ut med så förstår man honom. Han blev snabbt min favorit, så otroligt arbetsvillig, följsam och vänlig som han var! Dessutom var han ”femgångare”, som betyder att han behärskade inte mindre än fem olika gångarter: skritt, trav, galopp, tölt och flygande pass som det heter. Jag saknar verkligen min älskade Krummi, och lika obemärkt som han levde tillsammans med oss i tio år avslutade han sitt liv; han gick ut i hagen en morgon och la sig ned för att dö, antagligen av en hjärtinfarkt trodde veterinären.

Jag skötte hästarna själv under arton år, många gånger var det jobbigt och tungt förstås, tänk bara att dagligen släpa sextio liter vatten ner till stallet – speciellt när det är 20-30 minusgrader…. men så mycket fantastiskt som jag har fått uppleva tillsammans med dem uppväger allt det jobbiga. Tänk de kolsvarta novemberkvällarna ute på landet när jag stod på dyngstacken och ropade på dem – någonstans fanns dom, men var? – och man hörde deras frustande och deras mjuka steg närma sig, det rasslade till i granarna och två svarta silhuetter dök upp från tomma intet … vilken känsla! Minns en kväll när det dessutom var dimma; jag såg inte ett skvatt och hästarna kom inte som vanligt när jag ropade, så jag gick ut på fältet för att ropa igen. Rooopade och ropade.. det var bara det att de hade ingen lust att gå in just då, men dom avslöjade sig när de inte ville stå stilla längre och jag upptäckte att jag endast stod ett par, tre meter ifrån dem. 😮

DSC00123

Och det gäller ju alla djur ❤

 

 

”The wind from heaven is that which blows between the horse’s ears”, så är det och det förstår man när man har haft glädjen att få umgås med dem så länge som jag fått göra. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s