Om lycka..

Eller, vad skapar lycka.? Pengar gör det inte, det tror jag i alla fall inte, men de kan vara ett redskap på vägen att uppnå lycka eller vad man nu vill lägga i det ordet.

tradhjarta

Lycka för mig kommer inifrån, när jag känner att det jag gör överensstämmer med det jag vill uppnå eller uppleva, det har alltså inte med pengar att göra direkt. Men säg att jag vill skapa någonting men för det behöver jag redskap att skapa med. Dom kan jag ju inte själv tillverka, så visst behöver jag pengar för att kunna köpa de saker som behövs för att skapa det som ger mig tillfredsställelse, eller lycka. Fast en lycka för ”den” stunden för jag kan känna mig lika nöjd och tillfredsställd av att gå ut i skogen, och då inser jag att behoven kan variera med dagarna, med årstiden eller med humöret till o med.

Jag brukar tänka på vad ”lycka” är för mig och då inser jag att det är så mycket. Det handlar inte om en enda sak, det handlar om lika många områden som det finns olika behov inom mig. Att se en vacker utsikt ger tillfredsställelse för stunden, men skulle jag sitta där och beundra den en längre stund så skulle något annat behov dyka upp ganska snart. Skulle jag designa en ursnygg hemsida så gav den mig en enorm lyckokänsla och tillfredsställelse, men ganska snart skulle behovet att göra en helt annan design dyka upp. En ny(-are) bil står högt på önskelistan för mig, för den gamla har tatt’ slut –  men jag vet att när jag har kört några hundra mil med den så… ja då dyker ett annat behov upp, och så rullar det på dag efter dag, månad efter månad.. Visst undrar man lite över varför vi är skapta på det sättet? Tänk er att förflytta sig tillbaka till 17- eller 1800-talet och de behov människor hade då. Man undrar vad som gjorde dem lyckliga.. det kan inte ha varit samma saker som idag, den saken är klar fast omtanke och gemenskap ligger nära till hands.. efter en mätt mage förstås.

Allt är föränderligt, till och med våra behov!

800px-Heart_of_the_Milky_Way_-_Valentine's_Day

Utom de ”primära behoven” som de kallas: Mat, skydd och värme, sedan de sekundära: gemenskap, uppskattning och, ja varför inte sysselsättning? Sex räknas också dit. De förändras inte eller i alla fall väldigt lite, det kan kanske variera lite från individ till individ. 😉 Och inga av dessa behov har någonting med pengar att göra. Visst, det behövs pengar för att ha någonstans att bo och för att kunna äta, men hur bor vi idag och vad äter vi? Våra bostäder bör likna ”utställningslokaler”, där den som överträffar den andra i dyra planlösningar och lyxiga inredningar är ”lyckligast”, för att inte tala om alla dessa matprogram på TV, där de bästa maträtterna är de som har de konstigaste namnen. Och jag som tycker så mycket om makaronpudding! 😮

Finns det då ingenting annat man kan uppskatta istället? Jo, för mig är det fortfarande de gamla behoven, jag är för bekväm helt enkelt, och förhoppningsvis klok, för att haka på den hets som innebär att jag alltid måste vara ”lycklig”, för vem är egentligen det?

”Lycka uppstår när du inser hur lycklig du redan är.” Det sa min kloka ”vägvisare” på kursen och det är någonting som jag ska försöka ta till mig från och med nu. 😉

7 svar till “Om lycka..

 1. Du, det har nästan blivit så, att pengar numera tillhör de primära behoven för utan dem svälter man, fryser man och saknar skydd. Jag anser utan tvekan att kärlek är viktigast, sedan man skaffat sig tillräckligt med pengar för att ”överleva”. 😉

  Gillad av 1 person

 2. Apropå pengar;


  Ett konkret exempel på hur jag själv har drabbats av bankers svindleri

  1989 lånade jag av Handelsbanken 50 000 kr som ett inblanco lån – med en amortering av 1 000 kr/år. Med ränta och amortering så har banken av mig år 2016 fått ca 130 000 kr tillbaka – och lånsesumman har minskat till 23 000 kr efter 27 år. När lånesumman är noll kr om 23 år – så kommer Handelsbanken med ränta och amortering att ha fått uppskattningsvis ca 175 000 kr tillbaka på utlånade 50 000 kr.

  Men det är bara halva sanningen – därför att vid utlåningstillfället så hade Handelsbanken bara ca 2 500 kr som inlåning och eget kapital = ca 5 % av lånesumman. Men tack vara det av staten godkända Fractionalreserve banking-systemet på 1970-talet – så kunde Handelsbanken fylla ut lånet med 47 500 kr av ”luftpengar” = pengar som skapades vid lånetillfället 1989 ur tomma intet – genom några knapptryckningar på bankens dator.


  Så verkligheten blir ju att banken bara lånade ut ca 2 500 kr av inlåning och eget kapital – och kommer av mig i slutändan att få tillbaka ca 175 000 kr av riktiga pengar = pengar som efter skatt blir över av löneinkomst eller annat.

  175 000 : 2500 = 70 gånger mer i återbetalning än vad som lånades ut – av pengar som banken hade som inlåning och eget kapital vid lånetillfället. Tala om en lysande låneaffär för Handelsbanken och en urusel för mig som låntagare – eller ?

  Hur många fler än mig har gått på och går dagligen på affärsbankernas svindleri ?

  – slut citat från en bit ned i texten på mitt blogginlägg: ”LUFT ATT ANDAS OCH SUVERÄNA PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV !”

  Gilla

  • Jo jag läste en artikel om dessa ”luftpengar”. Otroligt hur det går till! 😦
   Frågan är om det inte finns mer pengar i omlopp snart, än det finns luft?
   Minns du valutakrisen i början av 90-talet? Då hade jag precis tagit ett lån för att starta företag, räntan steg till 19,75%!
   I slutändan räknade jag ut att jag hade betalat dubbla beloppet som jag lånade, på 10 år bara tack o lov, men det sved rejält i skinnet,
   för att inte säga plånboken. Det var Nordea, ”folkets bank”, som vi fick rädda när de hade gjort usla affärer…minns du? 😦

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s