Vårdagjämning och Ostara

Nu var vårdagjämningen igår, den 20:e det här året, men jag tycker ändå att den är värd att uppmärksammas, om det så blir dagen efter. 😉

Vårrusningen har satt igång! Med påskvecka och allting annat som följer med, men visst är det underbart att vi har lagt vintern bakom oss, även om den har sina fördelar också. Men just nu tycker jag att det passar bra med lite fågelkvitter och slaskiga vägar, det ligger liksom rätt i tiden.  Vi som följer årstiderna, eller årshjulet som det kallas, väntar otåligt på de högtider som infaller under året och då är Ostara, eller vårdagjämningen, en av dem.

OstaraWitch

Gudinnan Ostara kommer med våren vid vårdagjämningen

Ostara påminner väldigt mycket om det engelska ordet Easter för påsk också, eller tyskans Ostern, eller hur? man undrar kanske var det kommer ifrån, eller vilket ursprung det har..? Gudinnan Ostara, vårgudinnan, var den som steg ned till jorden förklädd till hare den här tiden, och delade ut påskägg till barnen, därifrån kommer vår påskhare. Vårdagjämningen eller Ostara, som infaller kring den 20-22 mars, är också den rätta tiden att så frön och därifrån kommer också vårt påskägg som ju symboliserar nytt liv. Det finns många tolkningar av hennes namn: Öster, gryning och morgonljus som symboliserar en ny möjlighet till växande och återfödelse efter vintervilan.

Själv firar jag inte Ostara men jag firar inte påsk heller, jag håller mig än så länge neutral till vårdagjämningen och vänder blicken mot naturen istället. Det är ju bara den som sitter inne med sanningen om både Ostara och påsk. Men visst vill jag på något sätt visa min tacksamhet mot naturen som trots allt, alltid går att lita på och aldrig sviker.

Glad Påsk, Ostara eller vårdagjämning, det som ni tycker passar Er bäst ! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s