Färden till Blåkulla, Trip to ”Blåkulla”

Idag på skärtorsdagen tar alla häxor sina kvastar och ”kvistar iväg” till Blåkulla! Åtminstone om man får tro gammal folktro, den elaka varianten vill säga. Man läser ofta om människor som blir förföljda på grund av sin tro och undrar hur detta kan få fortgå, men gamla naturreligioner fortsätter man att häckla och gör det helt öppet dessutom!

ostara41

Blåkulla finns bara i människors fantasier! För att skrämma bort människor från en ursprunglig tro som bygger på ett nära samspel med naturen, så använder man sig av både makt och ironi. Men att tro på att en jungfru kan föda ett barn som Gud har avlat, det är helt okay …

Inom alla religioner så mediterar man, även inom kristendomen, för att nå en djupare kontakt med det gudomliga. Man minns TM från 70-talet som var så populär att till o med kändisar började meditera, ni minns väl Beatles och ”All you need is love”?. TM har sitt ursprung från hinduismen, sedan finns det även populära meditationer inom buddhismen. Men att man inom en naturreligion använder samma teknik för att kontakta det gudomliga anses alltså som rena skämtet, åtminstone vill man göra det till någonting löjeväckande och skojar friskt om elaka häxor som ”åker till Blåkulla på sina kvastar”.

Vad dessa resor egentligen handlar om, är att de som utövar någon form av naturreligion mediterar för att också få kontakt med det gudomliga, som för dem innebär ”universum” eller andra gudomar de tillber. Det har alltså ingenting med vare sig katter, kvastar eller elaka kvinnor att göra. Kvasten för en häxa är ett redskap hon använder för att rensa bort ”tunga energier” med – jämför katolikernas rökelse, katten har alltid ansetts som en ”sinnlig” varelse, även för oss vanliga människor, så varför inte för en häxa då? Och att en häxa kokar ihop olika brygder betyder helt enkelt att hon utnyttjar de resurser naturen har att erbjuda. Är det egentligen så konstigt då? Nu i vårt tidevarv när var och varannan person äter kosttillskott som bygger på just ”naturliga” ingredienser..? Och alla strävar efter att leva ”ett så naturligt liv som möjligt”? Varför skulle då en häxa, som verkligen gör det, vara elak av just den anledningen?

Det finns enligt min mening inga människor som är så empatiska som häxor. De ser inte bara till medmänniskornas bästa, de ser till allt levandes bästa. De är totala djurvänner och dyrkar naturen som ger oss allt det vi behöver för att överleva, och för att läka. Deras annorlunda syn på tillvaron har däremot tvingat dem att inta en ”bestämd” attityd, mycket beroende på omgivningens ironiska syn på dem. Det verkar vara anledningen till att man har satt etiketten ”elak häxa” på dem. Vad det handlar om egentligen, är alltså ett sätt för henne att skydda sig mot en oförstående omgivning, hon ”stänger av”. Häxor är dessutom psykiskt starka individer, men jag har aldrig hört talas om att en elitidrottare är elak bara för att den är ”stark”.. eller att för övrigt psykiskt starka individer skulle vara det?

Ändå är det samma sak det handlar om.

In english

The translation is ongoing  😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s