Längsta dagen på året

Åtminstone om man får tro almanackan, Långfredagen’. Nu för tiden är den inte längre än andra dagar men jag minns när jag var barn; då var den VERKLIGEN lång!

Bild1402

 

Alla affärer var stängda, fast det var dom vanliga söndagar också, kiosken till o med var stängd, inga biografer visade filmer och gud bevare den som arrangerade dans!  Vi åkte ofta ner till farfar och farmor på helgerna, och även den här dagen förstås, men inte var det som en vanlig helg inte! TV:n var bannlyst och skulle man lyssna på radion så var det på sin höjd nyheterna man fick höra, speciellt så länge ”högmässan” pågick..

Jag minns att man såg fram mot TV:n på kvällarna, men inte den här dagen. Då visade man bara tragiska filmer om Jesu lidande, eller om andra stackare som led i lika hög grad. Det var ett evigt vältrande i elände och helst skulle man sitta stilla på en stol så länge allvaret pågick,  inget bus eller störningar från glada ungar fick förekomma!
Vilka tider! Som om Jesu lidande skulle bli mindre för att vi satt tysta eller lät bli att titta på TV?

S6301518

 

En positiv sida av det skulle kunna vara att vi lärde oss att visa respekt och vi redan i tidig ålder fick lära oss att det även finns en allvarlig sida av livet. Inte för att jag tror att barnen tog till sig av det, för dem är varje dag ett nytt äventyr och just av den anledningen så la man sig tidigare den här långa dagen, för att slippa den helt enkelt. 😉

Sedan kom en ny dag och allting var som vanligt igen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s