Demokratins felande länk

Vad lägger man för betydelse i orden social demokrati? För mig innebär det att alla skall ha samma möjlighet att påverka hur vårt samhälle skall utformas, inte minst inom servicesektorn. Är det så den fungerar, vår demokrati? Knappast, demokratin styrs av antalet bosatta inom ett specifikt område, och hur utfallet av en omröstning påverkar de som bor där, sedan kallar man det för ”demokrati”.

obalans_balans

Bor man då i glesbygd, på en mindre ort eller på landsbygden, där antalet innevånare är färre än i större städer, men intressena sammanfaller, så får man oftast se sig förbigången av den majoritet som bor i de större städerna som ju ser till sina intressen. Demokratin fungerar alltså endast i såna fall där människor lever under samma förutsättningar. Det här gäller på riksplanet såväl som inom landsting och kommun, även om kommuninnevånare har den möjligheten att lättare påverka lokalt.

avfolkning

Vi som bor på mindre orter, på landsbygd och glesbygd vill också ha ”demokrati”, det vill säga vi vill också ha bra service, bra vägar och kommunikationer, utbildningsmöjligheter, tillgång  till jobb, sjukvård och kultur! Men är det något som hindrar oss från att få det så är det just ”demokratin”, som ju innebär att det är majoritetsbeslut som gäller och då blir det de större samhällena som tar resurserna och samtidigt styr vad vi i inlandet skall få åtnjuta i form av eventuellt överskott som kallas service, inte vi själva.

Just nu är det sjukhusfrågan som är det stora debattämnet här i Ådalen och eftersom Ådalen tillhör Västernorrlands län, där Sundsvall är största tätort, så riskerar vi att tappa vår akutvård på sjukhuset. Demokratin visar vägen och enligt den så anser (kust)majoriteten att all akutsjukvård skall koncentreras till Sundsvalls sjukhus. Att en person som bor längst upp i västra Ångermanland får 25-30 mil till akutsjukvård istället för 10, räknas inte. Däremot  så är det ”väldigt viktigt” att utveckla akutsjukvården på ett redan välutrustat sjukhus nere vid kusten. Alla resurser skall koncentreras dit och då frågar man sig: Demokrati, är det att ”svälta ut” alla människor som inte bor i kuststädernas tätorter? Det är ju så den fungerar i förlängningen!

Nej men, hur kan du säga så?! säger någon och slår ut med armarna. Vi har ju alla en möjlighet att påverka genom att rösta när det är val! Har vi ..? Att vi röstar på någonting som vi tror på och som gagnar oss spelar ju ingen roll, när majoriteten som lever under helt andra omständigheter vill satsa på någonting annat, som gagnar dem. Vem bryr sig om oss i inlandet? Vi blir alltid fösta åt sidan, man kan satsa åtskilliga miljoner kronor på att installera solpaneler på Sundsvalls sjukhus, men man kan inte satsa vad det kostar att ge oss akutsjukvård i inlandet, så jag frågar: Vad är demokrati? Vad gagnar det oss att solpaneler värmer upp Sundsvalls sjukhus om vi här i inlandet inte har något sjukhus över huvud taget om några år? Jag kallar det svek jag!

Det värsta vid omröstningar inom partidistrikt, är också när människor som har visat ett brinnande intresse för politiken, och hur man kan förbättra villkoren för de människor som har röstat fram en, glömmer varför de har blivit inröstad i en verkställande församling! Då man ”har kommit upp sig” så pass att det inte längre är engagemang som styr en, utan ren egoism och en hägrande politikerkarriär som lockar. Man vill inte ”stöta sig” med dem som har ”makten” inom partiet, för det kan kullkasta planerna på egen karriär, och därför röstar man som de ”styrande”anmodar en att rösta!

Alltför ofta ser man politiker från den egna orten eller det egna området, som röstar  mot det som innebär en utveckling för bygden. Då frågar man sig åter: Vad är demokrati om de som skall handha den, har glömt bort vad den innebär?

Att rösta har blivit något man gör av gammal vana och för att ”man skall utnyttja sin möjlighet att göra sin röst hörd”. Jo visst ja, det är ungefär som att köpa någonting på rea bara för att det är billigt, och sedan upptäcka att man inte har någon användning av det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s